De afgelopen dagen kreeg ik regelmatig de vraag wat een hulphond dan eigenlijk precies voor me doet. Zeker nu ik de crowdfunding gestart ben, is het een meer dan terechte en logische vraag. Vandaag lees je wat Bhodi voor mij gedaan heeft, nog doet en wat mijn toekomstige hulphond voor mij zal gaan doen. 

Opgegeven

Een jaar of acht geleden zag mijn leven er een stuk minder rooskleurig uit dan nu. Mijn eetstoornis was zeer hardnekkig en ondanks herhaalde intensieve behandelingen bleef ik terugvallen in mijn eetstoornis. Het lukte me niet om er grip op te krijgen en ik kreeg dan ook de boodschap dat herstellen er niet in zat voor mij. Ik zou moeten accepteren dat mijn leven vol opnames zou zijn, enkel gericht op het overleven met een eetstoornis. Deze boodschap deed ontzettend veel pijn. Hoewel ik de eetstoornis heel veilig vond, was het niet waar ik voor altijd mee wilde leven. 

Eigenwijs als ik was, kon ik me er niet bij neerleggen en besloot ik te zoeken naar alternatieven. Als de GGZ me die niet kon bieden, dan zou ik het zelf wel oplossen. En zo kwam ik, na een zoektocht op het internet, uit bij Stichting MissionPuppy. Hoe en waarom precies weet ik nog steeds niet, maar het voelde in een keer goed. Intuïtief wist en voelde ik dat ik dit pad in moest slaan om verder te komen. Zo gezegd, zo gedaan. Op 21 september kwam Bhodi mijn leven binnengewandeld. Een loodzwaar, maar oh zo waardevol traject begon en ik ben tot de dag van vandaag dankbaar dat ik naar mijn gevoel geluisterd heb. Zonder Bhodi had ik deze strijd niet overleefd. 

Maar… wat doet een hulphond?

Nu hoor ik je denken, wat heeft Bhodi dan precies gedaan? En wat gaat de toekomstige hulphond voor je doen? Het is lastig om er een kort en bondig antwoord op te geven. Bhodi doet namelijk ontzettend veel voor me. Ze stelt me in staat weer een leven te leiden dat tot voor kort niet voor mogelijk werd gehouden. Ik woon op mezelf, ik studeer en ik ben verder dan ooit gekomen in mijn hele herstel van mijn eetstoornis en langzaam maar zeker krijg ik weer het vertrouwen dat ik echt kan herstellen van deze hardnekkige ziekte. Concreet betekent het dat Bhodi haarfijn aanvoelt wanneer ik in paniek dreig te raken en dat zij me weet te kalmeren, gewoon door er te zijn. Haar aanwezigheid, in eigenlijk alle situaties, geeft me het geloof en vertrouwen dat ik het aankan. 

Daarnaast is Bhodi in staat om te signaleren wanneer mijn bloedsuikerspiegel daalt en kan ik op die manier op tijd ingrijpen door wat te eten. Verder maakt ze me wakker wanneer ik, door mijn traumaverleden, nachtmerries heb en durf ik weer uit-eten te gaan, zelfstandig door de stad te lopen en boodschappen te doen. Als ik te lang stilsta bij een schap, wordt Bhodi ongeduldig en realiseer ik me weer dat de voedingswaarden er eigenlijk niet toe doen. Ik moet gewoon m’n lijstje afwerken en mijn boodschappen in huis halen. 

Leven

Al met al kan ik samen met Bhodi functioneren zoals de meeste mensen. Aangezien Bhodi nu ziek is, zal mijn nieuwe hulphond straks haar taken overnemen. En hoewel ik had gehoopt dat Bhodi mijn eerste en enige hulphond zou zijn, is dat helaas niet het geval. En daarom ben ik de crowdfunding gestart. Zodat ik, later als ik hersteld ben, jongeren kan gaan helpen die in dezelfde situatie zitten. Met steun aan mij, steun je indirect ook heel wat jongeren in de toekomst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.